Vijesti Energetski održivih zajednica

 Dnevnik događanja | Vijesti | Prijavite se kako biste dobivali našu e-brošuru


Regions202020 logo ENESCOM logo Come2CoM logo CITY_SEC logo Energy for Mayors logo
Bioclimatic architecture at Naxos island, Greece.  Ministry of Culture and Tourism
2 izdanje Ljeto 2011

U jesen 2010, 1 izdanje VIJESTI Sustainable Energy Communities predstavlja pet projekata Intelligent Energy - Europe (IEE) Sustainable Energy Communities (SEC)  koji su ujedinile snage da promoviraju inovativne lokalne akcije, te inspiriraju gradove i regije da dosegnu ciljeve EU do 2020 koji se odnose na smanjenje emisije stakleničkih plinova, smanjenje potrošnje energije i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije.

Ovaj drugi bilten nudi ažurirane aktivnosti o pet projekata - ENNEREG, Energy for Mayors, City_SEC, come2CoM i ENESCOM – tokom njihove prve godine od svibnja 2010, ističući specifične akcije u regijama i općinama širom Europe.

Image: Bioklimatska arhitektura otoka Naxos. © Ministarstvo kulture i turizma.

ENNEREG "Regions 202020"

Promoviranje lokalnih i regionalnih energetski održivih akcija u Mreži Regions 202020

Wdzydze Landscape Park (Source: www.wrotapomorza.pl/pl)Mreža Regije 202020 djeluje kao poticajno okruženje da inspirira Regije EU da započnu s izazovima ispunjavanja EU 20-20-20 klimatskih i energetskih ciljeva.

U ovom članku možete pročitati više o napretku 12 ENNEREG Pionira na njihovom putu da postanu Regije održive energije i saznati kako možete promovirati svoju regiju ili lokalnu zajednicu te doprinjeti sadržaju ove stranice.

Slika: Park Wdzydze (Izvor:www.wrotapomorza.pl/pl)

Članak »

Podržavanje održive energije u Walesu

Map showing 12 ENNEREG Pioneer RegionsGlavni pogon za pomoć planeti, Carmarthenshire koji je svakim danom sve zeleniji, te kao dio EU Tjedna održive energije od 12.-15. travnja 2011., bio je hvaljen sa velikim uspjehom. Održali su se posebni programi događanja i aktivnosti kako bi educirali ljude svih dobnih skupina o klimatskim promjenama. Također su se grupama zajednica ponudili i besplatni treninzi o anaerobnoj digestiji kako bi se promovirale i širile informacije o prednostima prerade domaćeg organskog otpada putem anaerobne digestije.

Slika: Učenici iz Ysgol Maes Y Morfa, Wales pohađaju radionicu o energetskoj učinkovitosti

Članak »

Wielkopolska pridonosi promociji inicijative Sporazum gradonačelnika

UMWW staff in front of the exhibition 'Good Energy’ - 23 March 2011Ured maršala Regije Wielkopolska (UMWW), u suradnji sa Udruženjem općina poljske mreže “Energie Cités” (Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” – Struktura potpore CoM u Poljskoj) organizirali su konferenciju “Sporazum gradonačelnika – Inicijativa Europske komisije u uvjetima energetskog potencijala Regije Wielkopolska” i izložbu, "Dobra energija", 23. svibnja 2011. Od konferencije, Komuna Jarocin je postala prva zajednica Wielkopolska koja je postala članica Udruženja općina poljske mreže “Energie Cités”. Gradsko vijeće Jarocina je odgovarajuću rezoluciju prihvatilo 19. travnja 2011.

Slika: Osoblje UMWW ispred izložbe 'Dobra energija’ – 23. svibnja 2011.

Članak »

Regionalna shema Klima Zrak Energija (SRCAE) Rhône-Alpes

Schéma Régional Climat Air Énergie Rhône-Alpes SRCAE (Regionalnu shemu Klima Zrak Energija - Regionalni plan Klima Zrak Energija ) regije Rhône-Alpes su službeno pokrenuli Starješina i Predsjednik Regije 06. prosinca 2010. Ono će biti strateški i jedinstveni document koji objedinjuje sve dimenzije klime, zraka i energije na način da definira orijentaciju na teme koje uključuju kontrolu energetske potražnje, poboljšanje energetske učinkovitosti, razvoj obnovljive energije i prilagođavanje efektima klimatskih promjena.

Članak »

Pet općina potpisuju Sporazum Gradonačelnika za vrijeme Prvih energetskih dana Pomeranije

Gdynia, Gniewino, Hel, Kościerzyna and Władysławowo, CoM SignatoriesPet općina regije Pomeranije, Gdynia, Gniewino, Hel, Kościerzyna i Władysławowo, potpisale su Sporazum Gradonačelnika tijekom Energetskih dana Pomeranije u Gdanjsku u Poljskoj održanima od 15. do 17. Travnja, 2011.

Članak »

Energy for Mayors

Energija za gradonačelnike pokreće metodologijski alatni okvir - Podrška Strukturama potpore SEAP-a

Energy for Mayors Toolbox of Methodologies – Climate and EnergyTijekom  EU Tjedna održive energije 2011. (EUSEW 2011), pokrenut je Metodologijski  alatni okvir – Klima i energija  Energije za gradonačelnike.

Rastuća skupina različitih vrsta podataka i metoda na različitim jezicima, odnose se na mnoge različite teme te se formira dio paketa podrške projekta za organizacije koje sufinanciraju metropole i gradove u Europi razvijanjem Akcijskih planova energetski održivog razvitka (SEAP).

Članak »

Provincija Huelva u 'energetskom kretanju'

Ms. José Cortil hands over prepared Covenant of Mayors SEAPs to DG ENERHuelva je provincija u južnoj Španjolskoj, u zapadnom dijelu autonomne pokrajine Andaluzija, te graniči sa Portugalom. Kao Koordinator sporazuma, provincija Huelva angažira i podupire  općine u razvoju i implementaciji SEAP-a. Dio ovog procesa uključuje povećanje svijesti građana.

Slika: Gđa. María José Cortil ponosno predstavlja SEAP Sporazuma gradonačelnika iz Huelve, g.  Romanu Doubravi iz Opće Uprave za Energiju pri Europskoj komisiji (DG ENER) u Brusseles tijekom EUSEW-a 2011.

Članak »

Usredotočenost na Hrvatsku – Održivi energetski pokret

Mayors at Agreement about expert and financial support for development of SEAPsGrad Zagreb, partner u projektu Energija za gradonačelnike, podupire razvoj Akcijskih planova energetski održivog razvitka (SEAP) za sedam (7) hrvatskih gradova, potpisnika Sporazuma gradonačelnika. Tijekom Zagrebačkog energetskog tjedna (04.-09. travnja 2011.), svečano potpisivanje „Sporazuma o stručnoj i financijskoj pomoći za razvoj i implementaciju SEAP-a“  održalo se u Staroj gradskoj vijećnici .

Slika: Sporazum o stručnoj i financijskoj pomoći za razvoj i implementaciju SEAP-a

Članak »

Mala zajednica Leivi istražuje turizam u SEAP-u

Leivi in the Province of GenovaLeivi u Provinciji Genova, Italija, sa svojih 2.322 stanovnika, odobrila je Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP) 28.03.2011. To je bila druga općina u provinciji koja je potpisala Sporazum gradonačelnika (u 2009.) obvezujući se da će smanjiti emisiju CO2 za 20% do 2020. Zanimljivo je proučavati pristup u razvijanju SEAP-a ove male zajednice – usredotočuje se na elemente koji mogu unaprijediti lokalnu kvalitetu života i unaprijediti ekonomski razvoj.

Članak »

ENESCOM u akciji

Mayors of the Unione di Comuni Valle del Samoggia Aktivnosti projekta ENESCOM uzimaju maha, te su lokalni timovi već počeli raditi na tom polju, organizirajući sastanke i seminare ciljajući na lokalne upravitelje te druge dionike. Svaki partner je organizirao sastanak sa Pionirima Sporazuma (Covenant Pioneers), izdajući priopćenje za novinare, gostovajući na televizijskim emisijama, te su generalno zahvatili sve medije. Specifični trening-programi za učitelje i profesore srednjih i osnovnih škola su organizirani u Sloveniji i Italiji.

Slika: Gradonačelnik Unione di Comuni Valle del Samoggia [Grupa iz doline Samoggia] nakon ENESCOM tečaja

Članak »

Vijesti iz com2CoM država partnera

come2CoM LogoDosegavši polovicu projekta com2com, promotivne kampanje kreirane od država za Sporazum gradonačelnika i podrška u razvoju SEAP-a  pružene od strane lokalnih aktera za lokalne vršitelje vlasti, pokazale su prve rezultate:

ZEROHEROES – Provincije u Sieni, Italija i Limburg, Belgija nastoje doseći nultu razinu CO2

U 2009. Provincija Limburg iskazala je ambicije da dosegne nultu razinu CO2 na cijelom području; Idealni uvjeti za vođenje projekta come2CoM. U međuvremenu, Provincija Siena postavila si je vrlo ambiciozan cilj za svoje područje: da postigne nultu razinu CO2 do 2015.

Članak »

Austrija, UK, Danska i Njemačka

regional conference organised by the Regional Energy Agency of Southeast Sweden Sažetak come2CoM aktivnosti u Bregenz (Austrija), Cardiff (UK), Kronoberg (Švedska), Zealand (Danska) i Nordrhein-Westfalen (Njemačka)

Slika: Regionalna konferencija organizirana od strane Regionalne energetske agencije sjeveroistočne Švedske (ESS) u jednoj od općina okruga Kronoberg

Članak »

City_SEC – godinu dana kasnije

City_SEC Study visit in Växjö – February 2011Nakon godine dana kooperacije u promoviranju lokalnog planiranja energije između 49 City_SEC općina iz 8 Europskih zemalja, partneri projekta su ostvarili nekoliko aktivnosti povećanja lokalne svijesti o važnosti doprinosa za ostvarenje energetskih ciljeva EU u okviru Sporazuma gradonačelnika. Najvažnije, od svibnja 2011., većina City_SEC općina će morati potpisati Sporazum gradonačelnika, obvezujući se da će ići dalje od energetskih ciljeva EU unutar City_SEC okvira.

Slika: Studijski posjet City_SEC-a u Växjö – veljača 2011.

Članak »